Taşköprîzade Ahmed Efendi’nin (ö. 968/1561) Arapça olarak 965/1558 yılında kaleme aldığı eş-Şakâ’iku’n-Nu‘mâniyye fî ‘Ulemâi’d-Devleti’l-Osmâniyye adlı biyografi eseri Osmanlı devletinin kuruluşundan eserin telif tarihine kadar her padişah dönemini ayrı bir tabakada inceler. On tabakada toplam 521 biyografi ölüm tarihlerine göre sıralanarak verilmiştir. Ulema arasında dönemin düşünür ve hekimleri de yer almıştır. Eserde şahısların öğrenimleri, mesleki kariyerleri, talim ve irşad faaliyetlerinin yanı sıra eserlerine de yer verilmiştir.
Taşköprîzâde’nin vefatından sonra esere onun bıraktığı yerden itibaren devam eden ve birbirini tamamlayan müteselsil zeyiller yazılmıştır. Bunların ilki Nev‘îzâde Atâyî’nin (ö. 1635) Hadâ’iku’l-Hakâ’ik fî Tekmileti’ş-Şakâ’ik adlı eseri; ikincisi Uşşâkîzâde Seyyid İbrahim Hasîb’in (ö. 1724) Zeyl-i Şakâ’ik’ı; üçüncüsü ise Şeyhî Mehmed Efendi’nin (ö. 1731) Vekâyi‘u’l-Fuzalâ’sıdır.
Prof. Dr. Derya Örs’ün editörlüğünde başlatılan “Şakâ’ik-ı Nu‘mâniyye Çeviri ve Zeyilleri Projesi” kapsamında yayınlanan Vekâyi‘u’l-Fuzalâ, Doç. Dr. Ramazan Ekinci tarafından Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Hamidiye 941; Topkapı Sarayı Müzesi Ktp. Hazine 1308,1309; Revan 1447; İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Ktp. Türkçe Yazmalar 1535 ve Millet Yazma Eser Ktp. Ali Emiri Tarih 732 numaralarda kayıtlı nüshalar karşılaştırılarak yayına hazırlanmıştır.